Energetski certifikati


Energetski certifikati

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, a izdaje ga ovlaštena osoba ili tvrtka, uz koji se izdaje i Izvješće o obavljenom Energetskom pregledu sa preporukom mjera radi poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade.
Prije izrade i izdavanja Energetskog certifikata potrebno je obaviti Energetski pregled zgrade kojim se prikupljaju sve relevantne informacije o postojećoj potrošnji energije zgrade i energetskim svojstvima zgrade.
U Energetskom Certifikatu iskazan je energetski razred zgrade koji je indikator energetskih svojstava zgrade. On se izražava kao godišnja potrebna toplinska energija za grijanje u kWh po kvadratnom metru korisne površine zgrade.
Tvrtka Opereta projektiranje ovlašteni je certifikator od strane Ministarstva graditeljstva za izdavanje svih vrsta Energetskih certifikata, bez obzira na veličinu i namjenu zgrade.

Reference


Kao ovlašteni certifikator već 7 godina radimo za potrebe privatnih naručitelja, kao i za tvrtke. Glavni smo certifikator za potrebe Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Addiko Bank d.d.
Izdali smo preko 1500 Energetskih certifikata za razne zgrade – od stanova, obiteljskih kuća, poslovnih prostora, do industrijskih postrojenja, trgovačkih centara i velikih poslovnih zgrada.
Bili smo najveći certifikator Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u javnom pozivu za energetsku obnovu obiteljskih kuća 2015 godine, sa prijavljenih preko 200 obiteljskih kuća. Sve kuće su prošle na Javnom pozivu i energetski su obnovljene - dobile su novu fasadu i/ili prozore i/ili grijanje.
Napravili smo projekte Energetske obnove višestambenih zgrada, koji su također svi prošli na natječajima.
Radimo obnove javnih zgrada, odnosno društvenih domova, vrtića, sportskih objekata i ostalog.


FAQ


1. Zašto nam treba Energetski certifikat?
Osnovna namjera Energetskog certifikata je uvid u stanje nekretnine, odnosno koliki su njeni energetski gubici i dobitci. Jednostavnije rečeno, kakva nam je izolacija vanjskih zidova i krova i kolika će nam biti potrošnja energije za zagrijavanje i hlađenje zgrade. Osim toga, tu je i zakonska obveza posjedovanja energetskog ceritifikata za određene nekretnine, kao i prilikom prodaje i iznajmljivanja/zakupljivanja nekretnine.

2. Moja zgrada ima „debele“ zidove, a smještena je u niski energetski razred. Zašto?
Vlasnici vrlo često mjere vrijednost Eca sa debljinom zidova, ali to je zabluda. Opeka, cigla i beton imaju vrlo loša energetska svojstva. Mnogo bolja svojstva imaju drvo, mineralna vuna i EPS. Slična je situacija i sa vanjskom stolarijom. Nije svaki PVC prozor isti. Obično oni jeftiniji i stariji od 5 godina imaju lošija svojstva od stariji drvenih prozora sa IZO staklom. Za svaki materijal ugrađen na zgradu postoje mjerljivi koeficijenti prolaska topline i njihovim vrijednostima ovisi i izdani energetski certifikat

3. Zašto izrada energetskog certifikata dugo traje i toliko košta?
Energetski certifikat je dokument iza kojeg stoji dosta rada kako bi se izdao. Kod izdavanja ECa uzima se vrlo mnogo faktora – od godine gradnje, površine, volumena, smještaja nekretnine, meteroloških stanica, do sastava zidova, sastava pokrova, sastava podova, stolarije, potrošača, načina grijanja, načina hlađenja….. Sve to se uzima u obzir i računa se koliko nekretnina troši na grijanje i hlađenje, te koliki se CO2 tom prilikom ispušta u atmosferu.

 

Postavite nam pitanje

 

Naši partneri