Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz 2012. godine, legalizirati se mogu svi objekti koji su, bez akta kojim se odobrava gradnja, izgrađeni ili dograđeni do 21. 06. 2011. uz određene uvjete koje Zakon o legalizaciji objekata predviđa.
Podnošenje zahtjeva bilo je moguće do 30.6.2013. i većina postupaka koji su tada pokrenuti je završena.

Reference:

Ozakonili smo preko 1700 stanova koji su imali izmjene nakon gradnje: zatvaranje lođe ili balkona, pregradnja stubišnog hodnika ili proširenje stambenog prostora u potkrovlje ili podrum…

Ozakonili smo preko 300 obiteljskih kuća koje su izgrađene ili dograđene bez pravovaljanih aktova.

Postupke nismo završavali samo dobivanjem Rješenja o izvedenom stanju, već smo sve promjene unosili u katastar i zemljišnu knjigu.

Novi zakon

Vlada RH prihvatila je izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz 2012. godine, te je nacrt izmjena i dopuna upućen u Sabor na ratifikaciju.

Bitne izmjene i dopune Zakona o legalizaciji objekata su slijedeće:

• Otvara se novi rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju do 30. lipnja 2018. godine
• Legalizirane, iako nezavršene zgrade također se mogu evidentirati u katastru
• Podnositeljima zahtjeva će se vratiti uplaćena sredstva naknade za zadržavanje u prostoru nezakonito izgrađene zgrade u slučaju u kojem nije doneseno rješenje o izvedenom stanju tj. ukoliko je zahtjev za legalizaciju objekta odbijen

Također je bitno napomenuti da ostatak Zakona o legalizaciji objekata ostaje isti, a to između ostalog znači da se ne otvara novi krug legalizacije objekata, već se samo produžuje stari. Dakle, legalizirati nezakonito izgrađene objekte i dalje mogu samo oni koji su gradnju započeli prije 21. 06. 2011. godine i gdje se ta gradnja može vidjeti na DOF kartama.

NOVO! Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama objavljen u Narodnim novinama broj 65/17. i stupa na snagu osmoga dana od dana objave. Ponovno se otvara rok za podnošenje zahtjeva - do 30.lipnja 2018.

FAQ


1. Zašto moram legalizirati nekretninu?
Sve izgrađene zgrade moraju imati neki oblik građevinske i uporabne dozvole. Bez tih dozvola nije moguća pravilna evidencija u katastru i zemljišnim knjigama, kao niti promet nekretnine. Najčešće vlasnici nisu niti svjesni da im nekretnina nije sukladna dozvolama koje imaju, stoga je uvijek potrebna provjera postojeće dokumentacije.

2. Što se treba legalizirati?
Legalizirati treba sve što nije u skladu sa izdanom dozvolom. Najbrži put je da nam se obratite za provjeru dokumentacije. Ukoliko vam nekretnina nije usuglašena za dokumentacijom koju imate, pomoći ćemo vam oko legalizacije, a ukoliko je izdat ćemo vam potvrdu.

3. Do kada mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju?
Prema posljednjoj Izmjeni i dopuni zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama (NN 65/17) rok za podnošenje zahtjeva produžen je do 30.6.2018.

4. Što nakon legalizacije?
Nakon dobivanja Rješenja o izvedenom stanju, vaša nekretnina je ozakonjena i time spremna za pravilan upis u katastar i zemljišnu knjigu, što je i potrebno izvršiti. Osim pravilnog upisa u zemljišnim knjigama pojavit će se i pozitivna zabilježba o dobivenom Rješenju o izvedenom stanju.
 

Postavite nam pitanje