Veličanstveni 57. Salone del Mobile u Milanu, posjetilo je 434 000 ljudi u šest dana, a među njima i mi. Iz 188 zemalja izlagalo je 1841 izlagač na Međunarodnoj izložbi namještaja, kupaonica, kuhinja, opreme za kuhinje, luksuznog namještaja i predstavilo se 650 dizajnera mlađih od 35 godina na Salone Satelite. Brojke govore dosta, ali ne sve. Pravi i potpuni doživljaj onog što ovaj sajam nudi trebate osjetiti svim osjetilima!

Kada ste već skoro sigurni da je već sve izmišljeno i dovedeno do savršenstva Salone del Mobile će vas razuvjeriti i uvijek iznova pokazati nešto novo, i tako svake godine! Ne možete ostati ravnodušni, sviđalo vam se to ili ne. Od čega prvo početi?

Glavni dojam ovogodišnjeg sajma bio bi: namještaj u 2018 godini zahtjeva da ga miluju i oči i ruke! Na velika vrata vratio se retro izgled, materijali, teksture. Nostalgična konotacija retro dizajna suptilno se ispreletjela sa modernim i stvorila iznimnu eleganciju. Težnja dizajnera je smanjiti volumen namještaja. To svjedoče manji gabariti namještaja petežno oranskih oblika, oblie i zaobljene forme koji su upakirani u taktilne materijale i pružaju iznenađujuću udobnost.

Od boja dominiraju roza nijanse, zemljani tonovi, terakota, boja nafte, nijanse zelene pretežno maslinaste. Tapecirani dijelovi napustili su svoje klasične obllike i poprimili organske oblike, poput stijena, zaobljenog kamenja. Dominantan pliš sa svojim sjajem na garniturama, foteljama i stolicama u kombinaciji sa ponovo oživljenim bakrom, zlatom i mesingom na postoljima i nogama daje elegenciju i nostalgični izgled.

Nestalo je bijelo, strogo i monolitno. Ovo nam potvrđuje i izgled kuhinja. Dominante karakteristike kuhinja su i dalje racionalnost, na prvom mjestu funkcionalnost i praktičnost. Prisutna je sklonost ka prikrivenim i zatvorenim površinama koje su do savršenstva osmišljene. Intuitivno korištenje glavna je vodilja u dizajnu kuhinja. Veliki proizvođači kuhinja odlučili su se za mirnoću savršeno kalibriranih površina, izrađenih od finih materijala: mramor, kamen, čelik, corian, fenix, staklo, laminati, hvalisavši se s najsuvremenijom tehnologijom i okovima.

Kupaonice se povezuju sa ostalim prostorijama bez granice. I ovdje je prisutan organski izgled i oblici. Umivaonici su izgubili klasičan prepoznatljiv oblik, kao i kade, i uklapaju se uz ostali namještaj u stanu. Bijelo u kupaonici je zamijenila paleta boja za umivaonike i kade, a klasičan izgled i materijali umivaonika ustupili su mjesto kamenu, staklu, kristalu, mramoru… Mješalice za vodu sjaje u punom sjaju: zlata, bakra i mesinga.

Moderni industrijski stil prisutan je, a nenametljiv. Ukomponiran je u vidu detalja: pomoćnih stolova, polica, postolja blagovaonskih stolova… Stilski ujednačen izgled i čistoća izričaja nestala je. Svega po malo, razigrano, neočekivano na jednom mjestu, budi sva osjetila i ne ostavlja vas ravnodušnima. Za one koji vole više stilova i istinski uživaju u sjaju retro štiha, ovaj redizajn to definitivno nudi.

text: Ana Popović Vujović