Teško je posložiti sve dojmove ovog velikog događaja – Salone del Mobile. Sajam namještaja u Milanu definitivno je vodeći u svojoj branši. Tek par dana nakon završetka počinju se slijegati dojmovi.

Prolazeći štandovima ovog sajma dizajner se osjeća kao Ivica i Marica kada su otkrili kuću od slatkiša. Sve je lijepo, sve treba dobro pogledati i obavezno probati tj. dotaknuti. Inovativnost oblikovanja uvijek me ponovno iznenadi. Uvijek ima pregršt novosti i ideja. Baš kad pomisliš „ovo smo već vidjeli“ opet iskoči nešto novo. Još me muči pomisao jesam li što propustila u tom „ludilu“. Da, ludilu! Trčeći od jedne sjajne stvari do druge nije se teško izgubiti na ionako nepoznatom teritoriju. Upravo uživam isprobavajući divan stolac. Mekan, udoban, dobra potpora za leđa, materijal divni mekani pliš, šećer na kraju; ružičasta boja.  Ali trenutak ne traje dugo jer mi već u daljini upada u oko interesantna podna rasvjeta. I tako cijeli dan, pa opet sutra. Na kraju dana ostaje mi samo dojam: jesam li mogla više, brže? Što sam vidjela? Nemam pojima. Košnica toliko bruji da je nemoguće izvući neke dojmove. Tek kad se vratiš u normalu i počneš svima prepričavati što, gdje i kako počinju dolaziti slike i slagati se dojmovi.

Ukupan dojam sajma sada konačno mogu svesti u nekoliko rečenica. Jarke, tamne i pastelne nijanse plave, zelene i ružičaste postale su hit. Ne koriste se samo kao detalji nego i kao glavna prevladavajuća boja u prostoru.

Napravili smo veliki iskorak od minimalizma i ulazimo u vrijeme modernih retro varijanta, jakih detalja, kombinacija stilova i materijala.

Stolice na kojima smo nekad sjedili u školi sada su u izvedbi s bakrenim nogama poželjan komad namještaja. Zaboravljene žičane stolice u svim varijantama i oblicima smatraju se obaveznim na svim terasama koje žele biti u trendu.

Pliš je možda najveće iznenađenje. Često u pastelnim tonovima koji pojačavaju dojam udobnosti i mekoće. Pogledaš taj divan materijal i pomisliš: hm, gdje bih to mogla staviti?

Materijali poput iverala i keramike također su veliko iznenađenje. Potrebno ih je dobro pogledati i dodirnuti i onda s nesigurnošću utvrditi o kojem se materijalu radi. Interpretacije drva, mramora, kamena mogu se vidjeti na svim materijalima, i sve izgledaju sjajno.

Na kraju svega ne mogu dočekati nove projekte kako bih ispucala sve skupljene ideje. Znate li onaj trenutak kada više ne znate što biste i kako, nemate ideje?  Ja ne znam.

 

text: Nikolina Hajderer